Kuchnie Świata – Dziś Sushi :)

10 rzeczy, których nie wiedziałeś o sushi

1. Sushi nie pochodzi z Japonii! Nare-zushi, czyli fermentowana ryba zawinięta w moczony w occie  ryż, która była inspiracją dla współczesnego sushi, powstała w okolicach rzeki Mekong, skąd rozprzestrzeniła się do China i dopiero potem do Japonii, gdzie przez lata ewoluowała.

2. Słowo sushi nie znaczy po japońsku ‚surowa ryba’ jak powszechnie się uważa, tylko ‚kwaśny ryż’ (ryż namoczony w specjalnym occie).

3. Wasabi, które jesz do sushi prawdopodobnie nie jest prawdziwym wasabi. Prawdziwe wasabi robi się w korzenia rośliny zwanej Eutrema japonica, i jest bardzo drogie. To, co zazwyczaj podaje się w knajpach z sushi jako wasabi zrobione jest z chrzanu, gorczycy i zielonego barwnika.

4. Nori, czyli suszony wodorost używany do zawijania rodzaju sushi zwanego maki, był kiedyś zeskrobywany z łodzi rybackich i suszony na słońcu. Obecnie nori pochodzi ze specjalistycznych hodowli.

5. Nigiri, czyli plaster ryby położonej na ubity kawałek ryżu, powinno się jeść do góry nogami, tak, by wkładając go do ust, rybę kłaść na języku.

6. Gdy mowa o konkretnym rodzaju sushi, to nazywa się je wtedy zushi. Np. nigiri to nigiri-zushi.

7. Sushi powinno się jeść rękami. To jedyny właściwy sposób z punktu widzenia tradycji. Pałeczki powinno używać się tylko do sashimi (czyli surowej ryby).

8. 80% światowych połowów tuńczyka błękitnopłetwego przeznaczonych jest na sushi (oraz sashimi).

9. Ryba na sushi, która ma być spożywana na surowo, musi być najpierw zamrożona w temperaturze -20 stopni przez co najmniej 24h. Robi się tak w USA and Europie , by pozbyć się ewentualnych pasożytów. W Japonii, kucharze przygotowujący sushi są trenowani tak, by mięso zaatakowane pasożytem wyłapać gołym okiem.

10. Mieszanie sosu sojowego z wasabi jest faux pas i może obrazić szefa kuchni, który przygotował twoje sushi.

sushi-932686_1280